Nie dotykać!


przycisk końca świata

świat dysku

Pogodynka


Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Niania Ogg poleca - Makaron z pomidorami

2013-01-18 10:36:28

Niania Ogg podaje przepis:
1) Bierzemy te fajnie dłuuuugie (za cienkie, wg mnie, ale nie będę grymasić) i wrzucamy do wrzątku, żeby się zrobiło grubsze.
UWAGA! Oby nie miękkie! Oczywiście na torebce piszą, ale.. pisane nie znaczy prawdziwe - lepiej, co parę minut sprawdzić, czy, aby nie zmiękły za bardzo (mają być "al dente" ... chłe chłe chłe - dente.. Skąd Ci Włosi wiedzieli, że mam tylko jeden ząb?*)
2) Bierzemy te czerwone i krągłe.. sprawdzamy czy pachną (jak nie pachną, to już lepiej te z puszki).. Zabieramy się za ich skórkę. Przy niejakim doświadczeniu schodzi bez brutalnych i bolesnych zabiegów. Wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą (może być dziewica [olio vergine]. Dziewice są niezłe ... w kuchni...
3) Czosnek. też wrzucamy. Ja tam wrzucam na ostatku.. może i "nie pomoże czosnku ssanie".. ale..

Mieszamy to co już grubsze ale nie miękkie z tym co następne. Dodajemy co tam chcemy (lubczyk, ziółka na pote..ncjalny smak, sól pieprz).

Jak mamy, to posypujemy czymś naprawdę twardym (np. parmezan).
smacznego


*ale dente... (l. poj.) nie "ai denti" (l. mnoga)

Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook

Autor: Emerencja