Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Zapiekanka ziemniaczana z Niewidocznego Uniwersytetu

2013-01-18 11:16:28

W nocnej kuchni nic nie powinno się zmarnować, dlatego też porcję ugotowanych ziemniaków z obiadu z niewielką pomocą pora, pieczarek, boczku przerobimy na pyszną, sycącą zapiekankę. Do tego potrzebować będziemy jeszcze kwaśnej śmietany, tartego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku), jajka, czosnku, soli, pieprzu i ewentualnie tymianku. I masła. Wszystko jest lepsze z masłem.

Ziemniaki Glenda kroi na plastry o szerokości mniej więcej 0,5 cm. Por, pieczarki i boczek również, acz nieco cieniej. Plasterki boczku dodatkowo kroi na 2-3 części, zależnie od wielkości plastrów. Ser ściera na tarce o grubym oczku, połowę odkłada, a połowę miesza ze śmietaną, jajkiem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.

Naczynie żaroodporne lub inną formę smaruje masłem i wykłada pierwszą warstwą ziemniaków. Na to boczek, pieczarki, por i sos. Całość powtarza 2-3 razy (najlepiej, aby na wierzchu znalazły się ziemniaki), po czym posypuje obficie serem.

Zapiekanka ląduje w piekarniku nagrzanym do 160-170'C i spędza tam 20-25 minut, aż ser ładnie się zarumieni, a Glenda skończy czytany aktualnie romans

Proporcje to rzecz względna, wszystko zależy od tego, ilu głodnych magów jest aktualnie do wykarmienia.

Zapiekanka najlepiej smakuje ze szklanką kefiru, opcjonalnie bursztynowego napoju procentowego.

Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook

Autor: Brethil