Oscypkowa zapiekanka babci Obolałej
Składniki
* ok. 1,2 – 1,5 kg ziemniaków
* 200-250 g kiełbasy
* 3 duże cebule
* 200-250 g oscypka (od biedy może być zwykły wędzony ser)
* olej
* 200 ml kwaśnej śmietany
* odrobina wody
* 1 łyżeczka majeranku
* 2 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
* duża płaska brytfanna
Ziemniaki Babcia Obolała gotuje w mocno osolonej wodzie (najlepiej sprawdza się taka prosto z potoku), a następnie studzi je i kroi na plastry, które następnie układa w brytfannie (wszystkie jako jedną warstwę). Na patelni Babcia przysmaża pokrojoną w półplasterki cebulę. Kiełbasę kroi w plasterki (piętki zostawiając psom, w końcu w tym czasie same pilnowały stada).
Na warstwie ziemniaków Babcia układa cebulę przemieszaną z kiełbasą, a całość zalewa sosem (śmietana, kilka łyżek wody, sól, pieprz, majeranek i rozgnieciony czosnek). Całość posypuje startym na grubo oscypkiem.
Babciny piecyk nie posiada miernika temperatur, ale nagrzany jest solidnie (około 200'C). Po pół godzinie spędzonej we wnętrzu piecyka zapiekanka jest gotowa.
Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook
Autor: Brethil