świat dysku

Pogodynka


Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Starożytne y niezbadane danye godne nawet Xięcia

2013-01-28 23:48:02

Biblioteka Niewidocznego Uniwersytetu to niesamowite miejsce. Niesamowite nawet pomijając fakty, że budynek, który zajmowała był znacznie większy, niż wskazywał, a funkcję bibliotekarza obejmował orangutan, który niegdyś był człowiekiem, lecz przez zbyt długi kontakt z magicznymi księgami zmienił się. Biblioteka była bowiem miejscem, gdzie można było znaleźć wszystkie księgi Świata Dysku. Nie byłoby nic dziwnego, gdyby to były wszystkie wydane książki w twardych okładkach, lub nawet starożytne zwoje, jednak biblioteka ta była prawdopodobnie jedyną biblioteką w całym multiwersum, gdzie był cały dział książek, które zostałyby napisane, gdyby autor nie został pożarty przez krokodyla w połowie drugiego rozdziału, albo 3 regałów zapełnionych opasłymi tomami, które zostały sklasyfikowane jako wymyślone na poczekaniu księgi magiczne, a podobnych podziałów było znacznie więcej.

Bibliotekarz akurat sprawdzał dział podstawowych ksiąg magicznych, gdy zauważył, że z jednej z książek wystaje zwinięty papirus. Wyjął go i rozwinął. Napisane było na nim:

"Starożytne y niezbadane danye godne nawet Xięcia, a przy tym proste w strworzenyu, zwane również jajecznycą :

Starożytny Katchanye w pyerwszych wyekach istnyena swego ymperyum opracowaly bardzo prosty, acz genyalny przepys na pożywne danye. Było one preparowane tak w zwykłych domostwach, jak y na dworach możnych. Aby je przygotować musysz zorganyzować patelnye lub rondel y nyeco smalcu, lub yeśli myęsywa w tym nie chcesz masła ać na nym smażyć. Pyerwszą ingredyjencją, jaka jest potrzebna są jajka w yloścy od upodobań zależnej, acz sprawdza sye, aby były 4 na osobę, baczaj jeno czy zepsute nye są. Prócz tego nyeodzownym elementem jest cebula, druga część nye za wielkyej bulwy na cztery jajka wynna wystarczyć. Jeśly używasz smalcu weź boczku lub kyełbasy. Nyekyedy Klatchanye dodają pomydorów, lecz ten element nye jest konyeczny.

Ynnymy słowy potrzebuyesz:
-Jajek (koło 4 na głowę)
-Cebuly(pół na 4 jajka starczy)
-Boczku lub kyełbasy, jeśly chcesz
-Smalcu lub masła
-Soly y pyeprzu

Zacznyj preparować: pyerwej pozbaw cebulę skóry. Pokrój ją w drobną kostkę y takoż postąp z ewentualnym myęsem. Połóż patelnyę na płomyenu i roztop masło lub smalec, przy maśle baczeć trza, by nye zgorzknyało. Jeśliś użył myęsywa podsmaż je, a wtedy dopiero cebulę. Podczas tego możesz rozbyć i roztrzepać jajka, ale prawdzywy Klatchanscy kuchmistrze robyą to prosto na patelni zaraz po zarumyenyenyu cebuly - to moment w którym nowycjusze w kuchny powinny wlać sporządzoną masę. Potem przypraw to pyeprzem y solą według uznanya swego, po czym myeszaj, coby do patelny nye przywarło. Zdejmyj patelnye znad płomyenya, gdy wyększa część będzye stała. Danye jest już gotowe. Można je podać zarówno na talerzu czy mysce, lub zjeść prosto z patelny."

Bibliotekarz zwinął zwój w regulaminowy sposób, po czym odłożył do przyległego działu wczesnych dzieł gastronomicznych. Nie mógł się nadziwić, że ktoś uznał to za mało istotne i zrobił z tego zakładkę - sam pamiętał z czasów kiedy był człowiekiem jak nie raz przygotowywał to i jadł, a wiedział że studenci nadal to robią, a gdyby nie ten zwój niewiele ludzi wiedziałoby o istnieniu tego dania.

Jakąś godzinę później kiedy bibliotekarz zajmował się fistaszkami przyszedł do niego student z książką, z której wyjął ten zwój, i pytał się co się stało z jego zakładką. Nie wiadomo co się dalej stało, ale po tym wydarzeniu ów student zaczął chodzić do biblioteki w hełmie.

Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook

Autor: Młokos