świat dysku

Pogodynka


Nie dotykać!


przycisk końca świata

Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Kapusta zasmażana Sham’a Hargi

2013-03-06 20:15:50

Mało kto w Ankh Morpork wie, że Sham Harga (Najlepsze żeberka u Hargi!) pochodzi z Równin Sto (to znaczy jego rodzice pochodzili, a przynajmniej ci co podawali się za jego rodziców). On sam zaś, spędzał w tych okolicach dużo czasu ze względu na geograficzne ciekawostki miejscowych panien. Co roku, (w okolicach marca na świecie kuli) miejscowi obchodzą Dni Kapusty (podobne do naszej wigilii). Świętują w ten sposób fakt, że ubiegłoroczna kapusta już się kończy i minie jeszcze parę dobrych tygodni zanim nowa znów urośnie i trzeba będzie znów żyć dzień w dzień zajmowaniem się kapustą.
Jak już wspomniałam, mieszkańcy Równin Sto cieszą się nadchodzącym bezkapuściem, w związku z tym przygotowują w tych dniach potrawy z jak największą ilością kapusty (żeby się w końcu skończyła).
Także i Harga, choć już nie odwiedza swoich rodzinnych stron (wiadomo przecież że prędzej czy później to Ankh Morpork staje się rodzinnymi stronami), wyciąga raz do roku tajemniczy cieniutki zeszycik z przepisami na dania z kapusty.

Kapusta zasmażana Sham’a Hargi


„Weźmiesz czarno.. eee?? Nieeee.. Czarna kapusta to się nie nadaje już do niczego – Mówi do siebie Harga (warto w tym miejscu wspomnieć, że mówi do siebie, ponieważ jego żona w ramach protestu co roku w Dni Kapusty zabiera dzieci i wyjeżdża do matki, mówiąc że za rok już na pewno nie pozwoli na takie dziwactwa) – nieee.. to nie to.. gdzie to.. A!
- Weźmiesz kapustę wielkości łba swego pustego mniej więcej..co tam.. a.. poszatkować..”

Dwadzieścia minut i dwa opatrunki na palce później „No nie trza było tego noża aż tak ostrzyć, faktycznie..”

Jako że kapusta już była poszatkowana, należy ją wrzucić do garnka odpowiedniej wielkości. „I co to ja.. A! cebula! Każde danie jest przecież lepsze z cebulką!”
Dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę średniej wielkości (można ją podsmażyć, ale niekoniecznie). Całość w garnku zalewamy bardzo niewielką ilością wody (maks ¾ szklanki) i przykrywamy. „Tero będzie się gotować! – rzekł Harga i zaczął się zastanawiać po co właściwie znowu jak co roku zasmradza sobie dom i knajpę zapachem gotowanej kapusty, no ale już było za późno – i kot obsikał obejście, jak mówią w niektórych miejscach na Równinie Sto.

Po tym jak kapucha się ugotuje (sprawdzamy czy jest miękka sposobem tradycyjnym, tzn. dajemy babce bez zębów – jak mamła, to znaczy że się kapusta ugotowała) – dodajemy śmietanę (dla dbających o linię może być jogurt naturalny) zmieszaną z dużą ilością soli, bardzo dużą ilością pieprzu (łyżeczka pieprzu na 1,5 litra kapuchy) oraz dwoma sporymi łyżkami mąki. Całość wlewamy do kapusty i mieszamy energicznie (ale nie tak żeby nam garnek spadł).

..Sham Harga po zjedzeniu baniaka kapusty zwykle spędzał dwa lub trzy dni w chodku, ponieważ nigdy nie umiał się powstrzymać przed dobrze przyprawioną ostrą kapustą, a w tym czasie mieszkanie się wietrzyło..


Jedzonko nadaje się równie dobrze na zimo jak i na gorąco, powinno mieć posmak pieprzu w delikatnej śmietanowej masie;)

Składniki:
- kapusta
- cebula
- śmietana
- sól i obowiązkowo duża ilość pieprzu!
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Smacznego!

Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook

Autor: Biała