Nie dotykać!


przycisk końca świata

Zobacz w galerii:

Trollowy most w skali 1:1 do f...

Budujemy nowy most!...

świat dysku

Pogodynka


Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Kapuściane Placki Hargi

2013-03-06 20:25:31

Harga w zeszyciku z tradycyjnymi potrawami z kapusty najbardziej lubił kapuściane placki. Szybko się je robi i dobrze smakują kapustą i nie ma konieczności wietrzenia mieszkania, a dodatkowo smakują tak samo dobrze na następny dzień, można więc nasmażyć ich więcej.

Należy przygotować:
- mleko (ok. pół szklanki)
- jajko
- sól i pieprz do smaku dodajemy do jajka roztrzepanego z mlekiem przed dodaniem mąki
- mąkę (dosypywać do roztrzepanego jajka z mlekiem aż ciasto nie będzie bardziej gęste niż to na naleśniki – a jak ktoś nie wie jak to ma wolno odpływać z łyżki którą się miesza)
- kapustę kiszoną (moim zdaniem najlepsza jest ta z nazwą miejscowości w której sprawy kryminalne rozwiązuje pewien gość w czarnej sukience, ale to jak kto lubi;p)
- ew. wodę
- tłuszcz do patelni (najlepiej olej lub smalec i koniecznie musi być inaczej placki mają zupełnie inny smak)


Jak mamy przygotowane ciasto to odsączamy kapustę z nadmiaru soku (do takiej ilości można dodać dwie podwójne garści kapusty – garści odpowiednie dla kobiety w odpowiednim wieku rzecz jasna.)
Kapustę później kroimy (wzdłuż i wszerz najlepiej żeby była drobna)

I do tego miejsca jak zawsze było prosto, jednakże teraz zaczynały się schody „Co wybrać? Co wybrać? Bycie tradycjonalistą? Czy też ulepszenie? Co wybrać?! – Harga (Najlepsze żeberka u Hargi!) – krążył po kuchni w wielkim niezdecydowaniu – No co ja mam wybrać..? Czy tradycyjnie placki z ciasta na gorącą patelnie z tłuszczem ? (należy lać małe porcje bo się rozdziabują na patelni) i na to kłaść małe porcje kapusty czy też od razu wrzucić kapustę do ciasta? (trzeba wtedy dodać jeszcze odrobinę wody i zamieszać, żeby nie było za gęste)? No co wybrać..?”
..Po czym oczywiście najpierw zrobił porcje tradycyjną, a resztę zrobił nowocześnie;)

Ja osobiście polecam wersję nowoczesną – kapusta się wtedy nie przypala jak obrócimy placek i ma pełniejszy kapuściany smak;) rewelacja te placki;) dla wielbicieli kapusty rzecz niezastąpiona;) Smacznego;)

Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook

Autor: Biała