Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Krasnoludzie Ciasteczka Shurikenowe

2013-03-06 20:35:17

Z rodzinnej książki kucharskiej Cudo Tyłeczka - przepis na ciasteczka shurikenowe (typowa broń miotana w krasnoludzkiej kuchni Überwaldu, właściwie zasiębierna - przedsięrzutna;), nie mylić z "przedsiępierdnę - zasiętrutną", gdyż brakuje w niej istotnego składnika wzdymającego - bronią chemiczną zajmuje się osobny rozdział tejże pozycji książkowej)...

Składniki - (odmierzane z iście alchemiczną dokładnością - "na oko - to chłop w szpitalu zmarł" - jednostka miary używana tylko przez wprawnych krasnoludów alchemików\czki - do zdobycia z trudem i przekazywana pieczołowicie z pokolenia na pokolenie...)
1. jaja - żywcem wyrwane kurze (substancja scalająca, jak zaprawa murarska;)
2. otręby owsiane
3. otręby pszenne
4. ksylitol (z soku brzozy, którym wiadomo kto poczęstował wiadomo kogo, w każdym bądź razie o krótkich nogach, nie kłamię. Zamiast ww. można użyć miodu świeżobarciowego, z tym że nie należy pozbawiać go zawartości wzmacniającej żądeł pszczelich;)
5. tłuszcz uzyskany metodą rafinacji substancji ropopochodnych
7. H2O (bo nie było C2H5OH)


Sposób preparacji:
Wymieszać.
Pozwolić by masa przyjęła na blasze kształt ww. shurikenów.
Piec w niskiej temperaturze (lub suszyć jak śmiercionośne torciki towarzyszki Pavlovej herbu Beza), aż do uzyskania właściwej twardości (próby przeprowadzać na framudze drzwi kuchennych, nie na domownikach - ważne!)
Miotać we wroga ciepłymi podlanymi odrobiną roztopionej smoły lub lukru albo zimnymi - posypanymi okruchami śmiertelnego imbiru kandyzowanego.

Guten appetit!

Zobacz powiązane książki: Nanny Ogg's Cookbook

Autor: Cudo Tyłeczek