świat dysku

Pogodynka




Zobacz więcej z kategorii: dyskowa kuchnia

Śioneczko na chmujce

2013-04-16 23:04:54

Składniki:

Jajko - czyli Śioneczko (na chmurce. Znaczy się żółtko na białku)
chmurki dodatkowe (ziemniaku puree, najlepiej młode, bo wtedy ubity puch wychodzi jaśniejszy).
Całość układamy na górze talerza, a poniżej tworzymy zdrowy las z: pnie drzew z fasolki szparagowej (uprzednio pozbawionej włókien i innych "fujów"), korony z kawałków brokuła (ugotowanego! Fasolkę zresztą też gotujemy, opcjonalnie serwujemy taką ze słoika), ziemię z której wyrastają drzewa tworzymy z bułki tartej zasmażanej z masłem (tutaj należy bardzo uważać, bo choć czarnoziem jest dobrą glebą, to jednak nie sprawdza się na talerzach królewien).

Danie nadaje się doskonale także dla starszych wiekiem, można je urozmaicić kolorową sałatką z pomidora, papryk (żółtej, zielonej i czerwonej), ogórka gruntowego, kiszonego, cebulki, pieprzu, oliwy i odrobiny soli. Jeśli ktoś naprawdę nie lubi cebuli polecam zastąpić ją drobną posiekaną nacią selera.

Autor: Brethil